Tips om klaar te zijn voor de toekomst
Door automatisering verdwijnen de komende jaren heel veel banen van de arbeidsmarkt. Ze worden overgenomen door computers, machines en software: die kunnen namelijk veel taken sneller, nauwkeuriger en goedkoper uitvoeren dan mensen. Zo zijn er al horecazaken waar klanten worden bediend door een robot en vinden er wereldwijd tests plaats met winkels zonder personeel. Betekent dat dan dat jouw medewerkers binnenkort zonder werk komen te zitten? Niet per se, gelukkig. Voor sommige banen blijven mensen altijd nodig. Wij hebben gewoon bepaalde vaardigheden die computers niet zo makkelijk aanleren. En heb je medewerkers die skills niet? Met deze tips van onze loopbaancoaches kunnen zij zich alvast voorbereiden.
-
Check wat je al kunt
Computers kunnen heel snel bepaalde kennis en vaardigheden oppikken. Waar ze niet zo goed in zijn? De zogenaamde soft skills: persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele eigenschappen die je vaak nodig hebt als je met mensen werkt. Wij zullen hier nog heel lang beter in blijven dan machines. Daarom is het verstandig om je soft skills nu al zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ga eerst goed na welke je al beheerst. Werk je bijvoorbeeld in de horeca, catering of retail? Dan krijg je veel met mensen te maken en werk je vaak onder druk. Dikke kans dat het met je communicatievaardigheden en stressbestendigheid wel goed zit.
-
Bedenk wat je wil
De volgende stap is vooruitkijken. Welke skills wil je ontwikkelen of verbeteren? Bedenk wel: veel van de banen van de toekomst bestaan nu nog niet. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken al wat voor vaardigheden we straks ongeveer nodig hebben om naast computers te kunnen blijven werken. Denk aan probleemoplossend denken, aanpassingsvermogen, creatief denken en sociale intelligentie. Omdat we niet precies weten hoe de toekomst eruitziet, is het lastig om te bedenken welk werk je later wilt doen. Probeer daarom te bedenken met welke skill(s) je aan de slag wilt, en zoek daar je toekomstige werk op uit.
-
Schakel de hulp van een coach in
Niemand weet hoe de arbeidsmarkt er over tien, twintig of veertig jaar uitziet. Maar er zijn wel mensen die jou kunnen helpen ontdekken waar je goed in bent, welke skills je verder wilt ontwikkelen en hoe je dat het beste doet. Zo iemand heet een loopbaancoach.
Kijk ook eens op Werkprikkel of Benjijtoekomstproof, twee projecten waar Value9 onder andere loopbaancoaching verzorgt voor medewerkers.