Kernkwadranten: ontdek ze en ontwikkel je volgende stap

Als loopbaanadviseur zie ik dagelijks hoe belangrijk het is voor medewerkers om inzicht te krijgen in hun eigen kernkwaliteiten. Iedereen werkt op zijn of haar eigen manier. Sommige collega's nemen meer tijd voor hun taken, terwijl anderen sneller schakelen. De ene leidinggevende is veel aan het woord, terwijl een ander juist medewerkers de ruimte geeft voor eigen inbreng. Hoe iemand zijn kwaliteiten inzet in verschillende situaties, zegt veel over wie diegene is en waar groeikansen liggen. Maar zijn deze kwaliteiten wel bekend bij medewerkers? En hoe kunnen ze deze ontdekken? Het begint allemaal met het bewust worden van je kernkwaliteiten en hoe je met verschillende situaties omgaat. Hoe meer inzicht je hierin hebt, hoe meer grip je krijgt op je eigen ontwikkeling.
Wat zijn kernkwaliteiten?
Dit zijn kwaliteiten die dus (figuurlijk) in je kern zitten. Je zou daarom kunnen zeggen dat je hiermee geboren bent. Deze kwaliteiten herkennen is soms lastig, omdat je ze zelf eigenlijk zonder moeite doet. Anderen herkennen deze kwaliteiten daarom vaak makkelijker dan jijzelf. Goed om daar dus eens bij stil te staan, want het zegt veel over wie je bent en waar je goed in bent. Sterker nog: als het je lukt om je kernkwaliteiten goed in te zetten dan ga je ‘in je kracht staan’. Ik kan je alvast verklappen dat werk je dan een stuk makkelijker (en vaak leuker) afgaat!
Waarom is dit belangrijk voor je ontwikkeling?
In je loopbaan zijn kernkwaliteiten niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Als je beter begrijpt waar je goed in bent en waar je nog kunt groeien, kun je beter samenwerken en uitdagingen gerichter aangaan. Het helpt je om keuzes te maken die passen bij wie je bent en waar je naartoe wilt. Dit kan leiden tot meer werkplezier, betere prestaties, en uiteindelijk een duurzame carrière.
Hoe herken je valkuilen en uitdagingen?
Helaas hebben kwaliteiten ook een keerzijde. Soms kun je nu eenmaal doorschieten in waar je goed in bent en kom je terecht in je valkuil. Enthousiasme kan bijvoorbeeld ‘doorschieten’ in impulsiviteit, je wordt dan eigenlijk té enthousiast waardoor je te snel gaat voor anderen en daarmee impulsiviteit wordt verweten. Het herkennen en bewust worden van je valkuil zorgt ervoor dat je daarmee aan de slag kunt. Als je te vaak in je valkuil terecht komt kan dat namelijk best veel energie kosten. But don’t forget: achter elke valkuil schuilt een hele mooie kwaliteit!
De tegenhanger van de valkuil noemen we de uitdaging. Met andere woorden: welk gedrag zorgt ervoor dat je niet in je valkuil terecht komt. Dit is soms letterlijk het tegenovergestelde van de valkuil. Bijvoorbeeld: iemand die enthousiast (kwaliteit) is en doorschiet in impulsiviteit (valkuil) zou geholpen zijn door af en toe een pas op de plaats te doen. De uitdaging van deze persoon is dan geduld. De allergie van deze persoon is afwachtend. Een afwachtende houding kan weerstand oproepen, omdat dit in contrast staat met hun natuurlijke enthousiasme en behoefte aan actie.
Leren van elkaar
De kracht van een team zit in de diversiteit aan kwaliteiten. We hebben allemaal onze sterke punten, onze valkuilen en onze uitdagingen. Juist door van elkaar te leren kun je als team groeien. Misschien heb jij wel iets te leren van die rustige, afwachtende collega, terwijl jouw enthousiasme hen juist kan inspireren. Het is die balans die zorgt voor een sterk team, waarin iedereen zich kan ontwikkelen.
Wat nu?
Sta stil bij je kernkwaliteiten en ontdek wat je valkuilen en uitdagingen zijn. Dit kan je verder helpen in je werk en loopbaan. Of je nu aan het begin van je carrière staat of al wat verder bent, er is altijd ruimte voor groei. En groei begint bij bewustzijn. Als loopbaanadviseur begeleid ik dagelijks mensen en kijk ik samen met hen naar hun sterke punten, waar ze tegenaan lopen, en hoe ze deze inzichten kunnen gebruiken om verder te komen in hun werk.